Ungdomskören i Lötenkyrkan, Gamla Uppsala församling, fick det prestigefyllda uppdraget att vara årets svenska kör under Lucia-konserten i Liverpools katedral. På lördagskväll, medan regnet föll och vinden ven runt kyrktornet, samlades cirka 400 besökare som utmanat vädret för att uppleva denna traditionsfyllda ljusfest, i år under ledning av körledare Gunnel Hällqvist, kantor i Lötenkyrkan.

Firandet i denna jättelika katedral, världens längsta och den till ytan största anglikanska kyrka, arrangeras årligen av Gustaf Adolf Nordic Church, en förening vars betydligt mindre kyrka ligger nära hamnen men med katedralen i blickfånget i nordost.

Gustaf Adolfskyrkan byggdes av Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, EFS, på 1880-talet och var sjömanskyrka och därmed en uppskattad plats för många nordiska sjömän. Där kunde de få hjälp med brev hem, få nyheter från hemlandet eller kanske ett samtal över en varm kopp kaffe. Men det var inte bara sjömän som uppskattade kyrkans närvaro. Årligen passerade runt 50 000 emigranter Liverpool på väg från Skandinavien till Amerika och prästen i Gustaf Adolfs kyrka hade fullt upp med att besöka alla skepp som la till i hamnen.

I helgen var det istället närmare 30 ungdomar från Uppsala som blev väl omhändertagna av medlemmar ur föreningen under sin vistelse i Liverpool.

Kören följde den ordning som varit bruklig för luciafirandet i katedralen, att först hålla en kortare körkonsert, då kören framförde adventssånger, bl.a. Bereden väg för Herran, Välsignad vare Han och I have a dream. Kören bytte därefter skepnad till luciatåg. Däremellan predikade den svenska prästen Kristina Åkerman över julens texter med kopplingar mellan situationen för ca 2000 år sedan och de svårigheter som många människor lever med idag runt om i världen. Jesus var då och är nu det ljus i mörkret som även Lucia enligt legenden pekade på.

En av tärnorna, Victoria Walter 12 år, sa efteråt att hon förställt sig något liknande som lucia i domkyrkan men att det här var mycket bättre:

– Det var jättekul, spännande men nervöst. Kyrkan var mycket större och det var annorlunda på annat språk. Det var så fint när vi gick in och speciellt med att vi först hade en konsertdel innan lucia.

Lucian Tilde Fång Norman med tärnor framförde många härliga sånger med fina arrangemang, ett flertal naturligtvis med luciaanknytning. Även några julsånger fyllde katedralens höga valv, bl.a. O helga natt med Gabriel Hällqvist som solist, som även framförde Nu väntar hela jorden, med text av Bo Zetterlind. Ackompanjatör på flygel var Agneta Webb, som bor i Brighouse i England men ursprungligen kommer från Sverige, uppväxt i Eskilstuna. Konserten sponsrades av Sveriges ambassad i London och av LINC, Liverpool International Nordic Charity Company.

Luciafirandet blev lite extra speciellt då det var sista gången som levande ljus användes, på grund av brandrisken.

Text/foto: Karin Renström